Softcups

Welke soorten doping worden onder sporters gebruikt

hardloper die saboteerd met doping

Om de prestaties tijdens het sporten te kunnen verhogen besluiten enkele sporters al snel om doping te gebruiken. In wedstrijdvorm is dit meestal verboden en kun je geschorst worden wanneer men er achter komt dat je doping hebt gebruikt. Echter hebben amateur sporters geen wedstrijden waarbij ze gecontroleerd worden. Deze mensen kunnen dus wel doping gebruiken. Echter moet wel gesteld worden dat er bepaalde risico’s aan het gebruik van doping kleven. Veilig en verantwoordelijk omgaan met doping is dan ook van groot belang om je prestaties te verbeteren.

Er zijn verschillende middelen en methoden om je sportprestaties aanzienlijk te verhogen. Zo kun je de natuurlijke weg bewandelen of het donkere pad van de steroiden volgen. Wanneer deze middelen en methoden worden gebruikt wordt dit doping genoemd. De middelen en methoden kunnen erg uiteen lopen, zo zijn er middelen die het aanmaken van lichaamseigen stoffen bevorderen. Ook zijn er middelen te vinden die een meer rigoureuze aanpak hebben en waarbij er gebruik wordt gemaakt van synthetische ingrediënten, zoals bij anabole steroïden. Ook de poging tot het gebruik van prestatie verhogende middelen of methoden kan als doping worden aangeduid. Het is dus van groot belang om niets met doping te maken te hebben als je aan wedstrijden mee wilt doen. Iedere vorm van prestaties verhogen kan dan al leiden tot een schorsing.

Er zijn een groot aantal verschillende soorten doping te vinden die bij verschillende sporten worden gebruikt. Niet iedere sporter heeft baat bij dezelfde vorm van prestatie verhogende middelen. Zo zit er onder andere verschil in duursport en krachtsport. Bij de eerste groep gaat het om het leveren van een intensieve prestatie voor een lange tijd, zoals hardlopen of wielrennen. Krachtsport daarentegen is vaak een korte beweging, die wel zeer explosief is. Dit zie je vooral bij bodybuilders. Beide groepen hebben behoefte aan andere soorten middelen om de prestaties te verhogen. Dit is ook terug te vinden in de verschillende manieren en middelen om doping te gebruiken.

Anabole steroïden

anabole pillen en gewichtEén van de meest gebruikte vormen van doping zijn de anabole steroïden, ook wel anabolen genoemd. Onder andere de lichaamseigen stof, die iedereen uit zichzelf aanmaakt, testosteron is één van de ingrediënten van anabolen. Echter worden er ook een aantal synthetische stoffen aan toegevoegd, zoals nandrolon en clenbuterol. Wanneer je de anabolen aan je lichaam toevoegt, reageert je lichaam hier op door nog meer testosteron aan te maken. Onder invloed van testosteron ben je bijvoorbeeld sneller in staat spiermassa op te bouwen. Daarnaast gaat je algehele prestatie naar boven wanneer je anabolen gebruikt. Door de synthetische stoffen die aan de anabolen worden toegevoegd loop je nogal wat risico’s op enkele bijwerkingen. Om toch aan meer testosteron in je lichaam te komen, maar op een iets veiligere manier, worden er tegenwoordig veel testosteronpleisters gebruikt. Hierbij krijg je gedurende een langere tijd een lage dosering testosteron toegevoegd. Doordat dit zeer lage waarden zijn is het ook tijdens een doping controle minder goed te constateren. Koop je testosteron wees je dan wel bewust van de voor en na delen.

Bètablokkers

Sporters die zeer geconcentreerd moeten zijn tijdens het uitoefenen van hun sport willen nog wel eens bètablokkers gebruiken. Onder invloed van dit middel wordt je hartslag sterk verlaagd. Dit voorkomt dat je gaat trillen.

Bloeddoping

Een vorm van doping die veel in het wielrennen voorkomt is bloeddoping. Bij deze vorm van doping wordt je lichaam van meer rode bloedcellen voorzien. Hierdoor komt er meer zuurstof in je bloed waardoor je prestaties verbeteren.